میخواهم بدون مقدمهچینی، یکراست بروم سراغ اصل مطلب.
در دوران دانشجویی، فرصتی بینظیر نصیبم شد تا نقشی کوچک در انجام کاری بزرگ داشته باشم.
آن فرصت مغتنم، همراهی با گروهی همدل بود که یک نشریهی تخصصی دانشجویی را منتشر میکردند. نشریهای به نام فلز.
خودم در انتشار شمارههای ۲ و ۳ و ۴ و ۵ نقش کوچکی داشتم و البته برای تکمیل بودن آرشیوم، سایر شمارههای آن را هم، تا حد امکان، تهیه کردم. (شمارههای ۱ و۶ و۷)
در ۲۰ سال گذشته، از این ۷ فلز، همانند گنجی گرانبها محافظت کردهام چون یادآور بخش مهمی از فعالیتهای دوران دانشجویی من هستند و یادگاری از شور و شوق پایانناپذیر آن روزهای فراموشنشدنی.
امروز اما، به این نتیجه رسیدهام که باید این کاغذها، دیجیتالی شوند تا در دنیای مجازی به حیاتشان ادامه دهند. به همین خاطر، از تمامشان عکس گرفتهام و آنها را برای دانلود، در انتهای این مطلب، قرار دادهام.
برای اینکار، چند دلیل دارم. دلایلم اینها هستند:
- به این فکر میکنم اگر دانشجویی که ۲۰ سال پیش با فلز همکاری داشته است، حالا دوباره دسترنج یا مغزرنج خود را ببیند، چه حس و حالی پیدا میکند؟ بی گمان، چیزی نخواهد بود جز زنده شدن خاطرات خوش آن دوران و نشستن لبخند رضایتی در گوشهی لب.
- برخی از همان دانشجویان قدیمی همراه فلز که با مرور خاطرات ۲۰ سال پیش لبخند میزنند و میدانم که الآن، استادیار و دانشیار و استاد و مدیر گروه و مدیر دانشکده در ایران و آمریکا و کانادا و استرالیا هستند، شاید اگر تا حالا این کار را نکرده باشند، به این فکر کنند که چگونه میتوانند آن لذت را به دانشجویان امروزشان بچشانند و “جمعه به مکتب آورند طفل گریزپای را”
- برخی دیگر از همراهان فلز، در مراکز پژوهشی یا صنایع مختلف حضور دارند و شاید این تداعی خاطرات به این بینجامد که دست کارآموزی علاقهمند را بگیرند و یا بخشی از وقت و انرژی و مهارت و دانش خود را در اختیار آنانی بگذارند که تشنهی فراگیری و دانستنند.
- با این که دو دهه زمان کمی نیست اما وقتی بیطرفانه و بدون تعصب به مطالب این فلزها نگاه میکنم، میبینم بسیاری از آنها، استانداردهای بالایی داشتهاند و حتی برای دانشجویان امروز هم سودمند و قابل استفاده هستند.
- همیشه در نمایشگاههای مختلف، به غرفهی دانشگاهها سر میزدم و نشریات و مجلاتشان را تورقی میکردم. در چند ماه اخیر هم، نسخهی الکترونیکی دو نشریهی دانشجویی مهندسی مواد از یکی از دانشگاههای صاحبنام کشور را دیدهام. ضمن ارج نهادن به تمام تلاشها در “روزگاری که نان الفبای زندگیست” اما آرزویم این است که کوششها دو چندان شوند و دانشجویان مشتاق و علاقهمند در مسیر درستی قرار گیرند وهدایت شوند. شاید دیدن این فلزها که با یک کامپیوتر قدیمی و یک پرینتر سوزنی در یک اتاق کوچک (در روزگاری که اینترنت یک متاع لاکچری بود و نایاب) متولد میشدند، تلنگری باشد برای قدردانستن فرصتها و امکانات و ابزاری که در اختیار داریم.
- این فلزها قرار نیست فقط دوستانم را به کوچهباغ خاطرات ببرند بلکه به این فکر میکنم که شاید و فقط شاید از یک سو جرقهای باشد در ذهن دانشجوی امروز برای فکری تازه، حرکتی نو و تکاپویی جدید و از سوی دیگر دریچهای باشد برای استاد امروز تا دانشجویانش را همراهی کند و فرصت سعی و خطا به آنها بدهد و استوار پشتشان بایستد تا دویدنشان دیگر از سر جوانی نباشد.
به این آخری خیلی امیدوارم… حقیقتش را بخواهید، چارهای ندارم جز اینکه امیدوار باشم چون نیک میدانم: “زمانی که خاطرههایتان از امیدهایتان قویتر شدند ، روزگار افولتان در راه است”.
اگر هنوز برای دانلود کردن این ۷ فلز مردد هستید، بد نیست فهرست زیر را ببینید. این فهرست، گزیدهای است از مقالات و مطالبی که در این فلزها، به چاپ رسیده است:
– چگونه یخ شفاف بسازیم؟
– اثبات نادرست بودن برخی از سوالات کنکور کارشناسی ارشد
– شناسنامهی فلزات
– کوئنچ تاخیری
– رفتار عجیب لاستیک
– آدمها و نابجاییها!
– شکلدهی سوپرپلاستیک
– کاشتنیهای فلزی
– خمیر لحیم
– خوردگی خطوط هوایی انتقال برق
– بلورهای مایع و کاربردهای آنها
– معمای علمی
لینکهای دانلود: