کامران خداپرستی

بوک آر تی (3)

بوک آر تی (۳)

مینیمالیسم دیجیتال / کال نیوپورت / ناهید ملکی / نشر نوین /۲۴۰ صفحه

«بمباران بی‌پایان اخبار، شایعات و تصاویر باعث شد میل شدید و اعتیادگونه‌ای به اطلاعات پیدا کنم؛ مسئله‌ای که زندگی‌ام را تباه کرد و شاید زندگی شما را هم به تباهی بکشاند.»

کال نیوپورت (Cal Newport) مقدمه‌ی کتاب مینیمالیسم دیجیتال (Digital Minimalism) را با این نقل قول آغاز می‌کند و در ادامه، از دردسرهای زندگی با ابزارهای نوین ارتباطی سخن می‌گوید:

«آدم‌ها به فیس‌بوک ملحق شدند تا با دوست‌هاشان در سراسر جهان در ارتباط باشند، اما نتیجه این شد که دیگر نمی‌توانستند بدون چشم‌برداشتن از صفحه‌ی گوشی‌شان، با دوستی که آن طرف میز – درست روبه‌رو‌شان – نشسته بود، مکالمه‌ای چند دقیقه‌ای برقرار کنند.»

نیوپورت، در کتاب خود، با کسانی که به زعم او، راهکارهای پیش‌پا‌افتاده‌ای را برای رهایی از اعتیاد به اینترنت و به طور کلی اعتیاد به تکنولوژی پیشنهاد می‌کنند، با نیش و کنایه برخورد می‌کند. او توضیح می‌دهد که مسئله را نمی‌توان با کمی دورتر گذاشتن موبایل، غیرفعال کردن نوتیفیکیشن و یا تخصیصِ یک روز در هفته به جدایی از تکنولوژی حل کرد:

« من به این نتیجه رسیده‌ام که به جای این‌ها به یک جور فلسفه‌ی استفاده از فناوری نیاز دارید که در ارزش‌های شما ریشه دارد و کاری می‌کند که قابلیتِ بی‌تفاوت‌شدن نسبت به مسائل را به دست بیاورید. من اسم آن را مینیمالیسم دیجیتال می‌گذارم؛ فلسفه‌ای که معتقد است هر چه کم‌تر از فضای مجازی استفاده کنید، موفقیت، بهره و لذت‌تان از زندگی بیشتر خواهد شد. کلید پیشرفت در دنیای فوقِ مدرنِ ما، صرف زمان کم‌تر برای استفاده از فناوری‌ست.»

نیوپورت کتاب را به دو بخش تقسیم می‌کند: در بخش اول می‌کوشد خواننده را متقاعد کند که هیچ‌چیز جایگزین زندگی واقعی در دنیای واقعی و تعامل رو در رو با انسان‌ها نمی‌شود. در بخش دوم هم به تکنیک‌هایی برای کاهش اعتیاد به موبایل، اینترنت و شبکه‌های اجتماعی می‌پردازد.

روش‌های ترک اعتیاد یا همان دیجیتال دیتاکس (Digital Detox) مفهوم کلیدی مورد توجه اوست.

جملاتی از کتاب:

– تا همین اواخر، تصور می‌شد که اعتیاد فقط شامل الکل و مواد مخدر است. وقتی انجمن روانپزشکی آمریکا نسخه‌ی پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) را در سال ۲۰۱۳ منتشر کرد، برای اولین بار از اعتیاد رفتاری به عنوان یک مشکل قابل‌تشخیص نام برد.

– ناراحتیِ ما در رابطه با فناوری‌های جدید، اصلاً به مفید یا غیرمفید بودن آن‌ها ربطی ندارد. مشکلِ ما از دست دادنِ حسِ استقلال در زندگی روزمره‌مان است. این ابزارها آن‌چنان بر ما مسلط شده‌اند که چگونگی گذراندن اوقات فراغت، این که چه حسی باید داشته باشیم، و حتی رفتارهامان را هم تعیین می‌کنند.

پی‌نوشت ۱  دوستانی که علاقه‌مند به مفهوم «مینیمالیسم دیجیتال» هستند، می‌توانند به سایت نیوپورت مراجعه کنند. او گلچینی از مصاحبه‌های ویدئویی، مقاله‌ها و پادکست‌های مرتبط با این موضوع را در سایت خود قرار داده است. (calnewport.com)

پی‌نوشت ۲  می توانید فصل اول کتاب را در لینک زیر بخوانید.

لینک

خروج از نسخه موبایل